Pentru zeci de copii de clasele I-IV din judeţul Suceava drumul zilnic până la şcoală înseamnă câte 10 kilometri parcurşi pe jos, şi asta pentru că şcolile din localităţile unde locuiesc au fost desfiinţate, iar copiii nu beneficiază de microbuze şcolare care să le asigure transportul la ore.
O situaţie de acest fel se înregistrează la Bogdăneşti, unde elevii Şcolii cu clasele I-IV Plopi, aflată în construcţie, vor parcurge 5 kilometri până la şcoala din centrul comunei şi apoi încă alţi cinci kilometri înapoi până acasă şi asta în fiecare zi.
La fel stă situaţia şi în oraşul Milişăuţi, unde 20 de copii din Coturi –Bădeuţi fac zilnic câte cinci kilometri pentru a ajunge la şcoala de centru unde învaţă. Primăria din Milişăuţi nu dispune de un microbuz şcolar funcţional pentru transportul acestor copii, iar ei sunt nevoiţi să parcurgă drumul până la şcoală pe marginea unei şosele naţionale, un drum intens circulat şi fără trotuare.
Nici în localitatea din Gura Putnei nu există microbuz şcolar pentru transportul elevilor la şcoală. Unitatea de învăţământ din această localitate se află în reabilitare, iar cei 144 de elevi ai instituţiei de învăţământ trebuie transportaţi zilnic la şcoala de centru. În aceste condiţii, primăria din localitate s-a văzut nevoită să închirieze două microbuze cu care să facă zilnic câte trei transporturi, de câte 12 kilometri fiecare, pentru a-i duce pe toţi elevii la ore.
În judeţul Suceava sunt 90 de microbuze şcolare
Situaţii similare, în care elevii fac naveta la şcoală pe jos sau cu căruţe ori cu maşini închiriate se înregistrează în mai multe zone din judeţul Suceava, cu precădere în localităţile izolate, de munte, unde, din cauza drumurilor forestiere, inaccesibile transportului auto, copiii trebuie să meargă mai mulţi kilometri pe jos, pentru a ajunge la şoseaua principală şi pentru a fi preluaţi a