Peste 100.000 de străini vin în ţara noastră, în fiecare an, pentru a beneficia de servicii de sănătate pe care nu le găsesc la ei în ţară sau pe care nu şi le permit.
Staţiunile balneare sunt la mare căutare în rândul străinilor care au probleme de sănătate.
„În România, în staţiunile balneare merg anual circa un milion de persoane, dintre care aproximativ 100.000 sunt străini. Sunt câteva pieţe tradiţionale de pe care vin, Israel, Germania şi, mai nou, Italia", a declarat Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronatelor din Turismul Balnear (OPTBR).
Cele mai populare staţiuni sunt Covasna şi Herculane - pentru cei cu boli cardiovasculare şi pentru cei care suferă de reumatism - şi Felix - pentru zona de wellness şi SPA.
Experţii au explicat şi partea financiară: cheltuiala medie de persoană pentru un străin care vine la tratament în România este de aproximativ 800 de euro de persoană, incluzând cazarea şi masa. Astfel, România câştigă anual de la cei 100.000 de străini aproximativ 80 de milioane de euro.
„Trebuie crescută calitatea“
Cifrele arată că turismul medical a scăzut faţă de acum peste 20 de ani, însă, în ultima perioadă s-au înregistrat creşteri anuale de 5%.
„Dacă va creşte calitatea serviciilor vom depăşi rata de 5%. Vom promova pachetele de sănătate, pentru că avantajele României sunt factorii naturali şi de mediu şi preţurile accesibile", a detaliat Cristian Bărhălescu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.