Luni, 24 septembrie, Sorin Ovidiu Vîntu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi instigare la delapidare, în dosarul prăbuşirii FNI.
Parchetul General a anunţat luni, 24 septembrie printr-un comunicat de presă remis de Agerpres, că procurorii urmează să confişte 7.289.406 dolari de la Sorin Ovidiu Vîntu, reprezentând suma delapidată de la FNI, dosarul urmând să se judece la Tribunalul Bucureşti. Cercetările finalizate în acest dosar au ca fundament de plecare cercetările efectuate de organele judiciare în dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul Naţional de Investiţii, Banca Agricolă (BA), Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID) şi Banca Română de Scont (BRS).
În urma analizei asupra actelor de urmărire penală efectuate, parte dintre ele finalizate prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti definitive, s-au stabilit punctele de convergenţă, care se situează pe următoarele paliere: activităţile ilicite au fost derulate prin intermediul societăţilor comerciale membre ale Grupului ‘Gelsor’ (Gelsor SA, SOV Invest SA, Imobiliar Network SA, Vîntu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), deţinute şi administrate, prin persoane interpuse, de Sorin Ovidiu Vîntu. Procurorii sunt de părere că analiza actelor acestor dosare a evidenţiat împrejurarea că faptele au fost cercetate în dosare separate, ceea ce a condus “la ignorarea aspectelor temporale şi de cauzalitate ale acestora, precum şi a congruenţelor evidente între modalităţile de acţiune şi persoanele învinuite/inculpate”.
Totodată, s-a arătat faptul că obiectul cercetărilor s-a limitat la palierul administrativ al Grupului Gelsor, “fără o contextualizare a acţiunilor/inacţiunilor celor în cauză, ignorând cronologia faptelor şi beneficiarul final al fondurilor financ