„Fie că va fi privatizată, fie că nu, Oltchim are o singură soartă: insolvenţa", declara în urmă cu o lună Remus Borza, reprezentantul companiei de insolvenţă Euro Insol.
Avocatul Gheorghe Piperea a declarat şi el acelaşi lucru: „Circul de la Oltchim ne spune foarte clar, cel puţin în opinia mea, că acolo urmează foarte rapid o insolvenţă, întrucât s-a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de către un investitor care n-a adus decât o scrisoare de confort, nu una de garanţie", a declarat Piperea, primvicepreşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România, în cadrul congresului UNPIR.
Avocatul a explicat că motivul pentru care combinatul chimic ar putea intra în insolvenţă este faptul că datoriile pe care Oltchim le are la furnizorul de energie Electrica nu au fost cumpărate de nimeni.
„Creanţa cea mai importantă şi cea mai dură, însă creanţa Electrica, care este şi o creanţă garantată, n-a fost cumpărată de nimeni. De aici concluzia că oricând, în orice moment, se poate face această mutare. Poate că Electrica va cere insolvenţa, sau poate că cineva va cumpăra această creanţă de la Electrica şi va cere insolvenţa, şi aşa mai departe", a adăugat Piperea. Creanţa Electrica asupra Oltchim are o valoare de aproximativ 150 de milioane euro.
Euro Insol, favorită
Cel mai probabil, de insolvenţa Oltchim se va ocupa tot Euro Insol, compania care este administratorul judiciar al celui mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica.
„Băncile creditoare ale Hidroelectrica sunt în cea mai mare parte aceleaşi ca şi în cazul Oltchim, de aceea favorit este Remus Borza, ca administrator judiciar, în cazul în care combinatul de la Râmnicu Vâlcea va ajunge în insolvenţă", au declarat surse apropiate Ministerului Economiei. Contactat de „Adevărul", reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, s-a limitat la declaraţia