Ziua 31 : miercuri 11 iulie.
Caprele şi agricultura.
Azi m-am întors la birou, parcă a trecut mult timp de când n-am mai venit. Am de discutat cu Sam și Bash despre activitățile care mai urmează, să văd ce pot să fac și eu.
Aș fi vrut să vizitez o școală, să văd cum se desfășoară procesul de SPR (School Performance Review). Procesul e coordonat de Link, dar e implementat de inspectorii școlari de la GES. Se colectează date despre școli, de la calitatea clădirilor și existența toaletelor, până la evaluarea proceselor de luare a deciziilor și de urmărire a prezenței profesorilor și elevilor în școli. Dar, din păcate, e ultima zi de colectare a datelor și inspectorii școlari și-au cam terminat treaba, așa că nu mai ajung să văd și eu vreo școală. Până acum am văzut doar școala de lângă GES Tongo. E o școală bună, accesul e ușor, pe o stradă asfaltată și e localizată aproape de centrul orășelului. Tongo e reședința districtului Talensi-Nabdam, care în curând se va diviza în Talensi și Nabdam. De fapt, divizarea s-a declanșat deja, dar încă nu sunt constituite instituțiile pentru districtul Nabdam care va avea capitala la Kongo.
Să revin la şcoli. Toaletele sunt un lucru destul de nou. Sunt două categorii: o toaletă propriu-zisă, care e doar o gaură în pământ ca și cele turcești și unele care au doar pisoare. Astea din urmă sunt de fapt un dreptunghi cu un zid de vreun metru şi jumătate, poate puțin mai înalt, care are singurul rol să te ferească de privirile celorlalți, fiindcă urina se scurge afară tot în pământ. Pentru spălarea mâinilor nu există baie. Dacă este apă curentă, se poate întâmpla să fie o chiuvetă, dacă nu, un butoi de apă care poate avea un robinet deasupra unui lighean sau poate să nu aibă decât o cană de plastic cu care torni apă să te speli pe mâini. Asta e calitatea infrastructurii, o să va zic odată și de calitatea educ