La Magurele, pana in anul 2017, va fi construit cel mai puternic laser din lume - o investitie de peste 356 de milioane de euro bani europeni ce se spera ca va transforma orasul ilfovean intr-un adevarat "cluster tehnologic". Numai pe platforma ELI-NP vor lucra in permanenta peste 200 de cercetatori, iar in fiecare an vor veni din afara alti peste 1.000 de cercetatori. In cei trei ani de constructie, intre 2013 si 2015, sute de utilaje vor transporta la Magurele peste 70.000 mc de beton, mai mult decat s-a folosit la Arena Nationala. Cu toate acestea, in prezent, drumurile care duc la Magurele nu se prezinta deloc in cea mai buna conditie, iar daca ritmul de modernizare a infrastructurii din sudul Capitalei se va pastra, exista riscul ca nici pana in 2017 accesul la mega-platforma de la Magurele sa nu se faca in conditii civilizate.
Centura Sud a Capitalei, drumul care va fi folosit timp de trei ani de catre constructori, a ramas nemodernizata de peste 20 de ani. La inceputul anului s-au pornit lucrarile de largire la 4 benzi, insa Guvernul, la rectificarea bugetara, a taiat banii alocati cu peste 81%.In urma cu o saptamana, Comisia Europeana a aprobat finantarea cu 180 de milioane de euro (o prima transa dintr-un total de 356,2 milioane de euro) pentru realizarea la Magurele, judetul Ilfov, a celui mai puternic laser din lume - Extreme Light Infrastructure Nuclear-Physics (ELI-NP).
Nicolae Zamfir, manager al proiectului ELI-NP si director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca realizarea laserului si a platformei adiacente va incepe, cel mai probabil, in ianuarie 2013, iar finalizarea constructiilor va fi undeva spre sfarsitul anului 2014, inceputul lui 2015.
Laserul de la Magurele: Peste 200 de cercetatori permanenti si un flux de peste 1.000 de c