După un avans de aproximativ 25% în lunile de vară, indicele financiar de la BVB s-a blocat în septembrie în jurul nivelului de 24.000 de puncte
Acesta reprezintă o rezistenţă tehnică dată de o aglomerare a tranzacţiilor pe aceste paliere în lunile martie şi aprilie a.c.
Investitorii nu s-au întors din concedii hotărâţi să mişte piaţa. Reîntoarcerea indicilor externi către zone de maxime nu a reaprins vreun entuziasm la Bucureşti, unde Bursa, cu excepţia tranzacţiilor deal, a părut mai degrabă inertă. Acest lucru se vede foarte bine pe indicele financiar BET-FI, în mod tradiţional cel mai volatil, care în luna septembrie doar în două şedinţe a consemnat fluctuaţii zilnice mai mari de un procent.
După corecţia abruptă post-dividend, piaţa a reuşit să se reînscrie pe o traiectorie pozitivă în lunile de vară, BET-FI câştigând de la minimul de la începutul lunii iunie şi până vineri aproximativ 25%, dat atât de evoluţia favorabilă a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), cât şi de unele evenimente punctuale pentru unele dintre societăţile de investiţii financiare, cum ar fi capacitatea unui grup de investitori importanţi de la SIF Muntenia (SIF4) de a-şi impune punctul de vedere în Adunarea Generală a Acţionarilor.
Acest avans coerent din vară s-a estompat însă tocmai în luna septembrie, care în mod normal reaprinde interesul pentru Bursă. Expectativa investitorilor este normală după creşterile importante amintite şi având în vedere incertitudinea dată de anul electoral. Pauza apare în acest context ca fiind una normală, însă explicaţiile ar putea fi mai degrabă de ordin tehnic. Astfel, indicele BET-FI a găsit în jurul nivelului de 24.000 de puncte o zonă de rezistenţă dată de intensitatea tranzacţiilor din primele două luni de vară. Pe graficul ataşat se observă că înainte de picajul din luna mai, piaţa a zăbovit preţ de câteva săptă