Senatul american a ameninţat că va impune sancţiuni politice Ucrainei, din cauza situaţiei fostului premier, Yulia Tymoshenko, care a fost trimisă în închisoare. Autorităţile americane au cerut Kievului eliberarea imediată a liderului opoziţiei.
Senatul de la Washington a adoptat o rezoluţie în care se cere eliberarea lui Tymoshenko, având în vedere starea de sănătate precară a acesteia. Politicienii de peste ocean au precizat că întreg procesul fostului prim ministru ucrainean a fost "motivat politic".
Ministerul de Externe ucrainean a respins această rezoluţie, calificând-o, într-o declaraţie oficială, ca fiind "nerezonabilă".
"Prietenii echipei lui Tymoshenko au făcut tot ce au putut să aducă în faţa opiniei publice date false şi argumente nefondate despre acest caz, în încercarea de a discredita următoarele alegeri parlamentare din Ucraina. Aceste eforturi vin împotriva intereselor naţionale", se arată în punctul de vedere al administraţiei de la Kiev.
Yulia Tymoshenko, este închisă, din octombrie 2011, pentru abuz de putere în funcţia de prim-ministru. Ei i se impută un acord din 2009, semnat cu Rusia, în ceea ce priveşte gazele naturale.
Rezoluţia Senatului american recomandă Departamentului de Stat să retragă misiunea diplomatică de la Kiev şi să suspende activitatea ambasadei până când fostul premier ucrainean va fi pus în libertate.
În acest document se prevăd şi sancţiuni asupra vizei de intrare în SUA, impuse celor care sunt responsabili pentru situaţia lui Tymoshenko, printre care se află şi actualul preşedinte al Ucrainei, Viktor Yanukovich, dar şi alţi oficiali de rang înalt.
Administraţia de la Kiev a fost criticată aspru de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia, în privinţa regimului aspru de detenţie aplicat lui Tymoshenko.
Cancelariile occidentale au denunţat pedeapsa d