Miile de kilograme de legume, provenite de la salata intrată ieri în Cartea Recordurilor, ajung la azile, case de copii sau mănăstiri oxidate şi fără vitamine.
Circa 1.000 de voluntari, îmbrăcaţi în tricouri albe, cu şepci pe cap şi măşti medicinale, s-au strâns ieri dimineaţă pentru a pregăti cea mai mare salată făcută vreodată, care a avut aproape 20 de tone.
O parte din preparat a ajuns la voluntari şi vizitatori, iar ce a rămas a luat calea mănăstirilor, caselor de copii sau azilelor din jurul Capitalei, potrivit organizatorilor.
Ambiţia de Cartea Recordurilor a fost prilejută de inaugurarea complexului expoziţional Exporom, care aparţine grupului Rosal, controlat de oamenii de afaceri Gheorghe Minea, Dumitru Mihalache şi Honorius Prigoană, potrivit capital.ro.
"Cea mai mare salată vegetariană din lume reprezintă şi un imbold pentru formarea obiceiului de a mânca sănătos", justifica iniţiativa Adriana Nica, PR manager al Exporom. Calităţile nutriţonale ale preparatului sunt însă mult diminuate de timpul scurs de la pregătirea lui şi până la servire.
"Salata trebuie mâncată cât mai repede după preparare, în cel mult jumătate de oră, pentru că legumele se oxidează după tăiere şi se pierd din vitamine. În plus, trebuie transportată la o temperatură scăzută pentru a-şi păstra din calităţi. Temperatura şi oxigenul degradează vitaminele", comentează Corina Zugravu, medic primar specialist în igienă alimentară şi nutriţie.
Pentru întreaga salată s-au folosit şase tone de roşii, patru tone de castraveţi, patru tone de salată verde, două tone de ardei, două tone de ceapă, două tone de morcovi, 400 de kilograme de măsline, 800 de litri de ulei de măsline.
"Salata trebuie mâncată în cel mult jumătate de oră după ce a fost tăiată, altfel îşi pierde din calităţile nutriţionale."
CORINA ZUGRAVU, nutriţionist