De curand, oceanografii au venit cu ideea neobisnuita de a cantari oceanul global, intr-un anumit punct al sau, pentru a stabili greutatea sa reala. Sursa imagine: sustainabilitycampaign.blogspot.ro
Profesorul Christopher Hughes, de la Centrul National de Oceanografie, sustine ca "masurarea cu precizie a presiunii variabile dintr-un singur punct va indica masa Oceanului Planetar".
Punctul cel mai potrivit pentru masurarea presiunii, afirma specialistul, se gaseste in Pacificul tropical central, unde apele de adancime sunt mai linistite ca oriunde.
Instrumentul de masura trebuie sa fie plasat departe de sursele de variabilitate, oceanice si terestre, considera prof. Hughes, care explica aceasta necesitate printr-o analogie: e ca si cum am privi cum se umple o cada si, pentru a vedea progresul, trebuie sa ne uitam nu la capatul dinspre robinet, unde apa face vartejuri si stropeste, ci la capatul opus, unde ridicarea nivelului apei se face incet si constant.
Dar de ce ar fi important sa aflam cat cantareste oceanul?
Se stie ca nivelul global al apelor oceanului creste cu 3 mm pe an, dar trebuie sa separam diferitele cauze ale acestei cresteri.
De exemplu, apele oceanului se pot incalzi, ceea ce duce la dilatare - adica cresterea volumului fara modificarea masei.
In schimb, daca in ocean ajunge mai multa apa din cauza topirii ghetarilor, masa apei oceanului va creste.
Si, deoarece nu stim cat de multa gheata se va topi, transformandu-se in apa si ajungand in ocean, e nevoie de implementarea unui sistem de monitorizare pe termen lung, pentru a masura aceste cresteri.
Efectuand masuratori ale presiunii in Oceanul Pacific in cursul ultimului deceniu, Christopher Hughes si echipa sa au reusit sa arate ca, in fiecare an, intre lunile martie si septembrie, in ocean intra o cantitate uriasa de apa - 6 trilioane de tone, care ar