Crizele economice şi financiare din ultimii ani, cu recesiunile şi teama de risc pe care le alimentează, reconfigurează după câteva decenii de stabilitate polii încrederii şi competitivităţii în Europa şi la nivel mondial. În cazul Europei, unul dintre semne este că afacerile din Rusia pot vinde datorii mai riscante decât cele din Europa de Vest, iar decalajul dintre economiile Germaniei şi Franţei, cele mai mari de pe continent, se măreşte.
Producătorul rus de oţel Novolipetsk Steel, care are un calificativ din partea firmelor de evaluare financiară cu doar o treaptă deasupra categoriei junk, a strâns săptămâna trecută 500 de milioane de dolari vânzând obligaţiuni cu scadenţa la şapte ani, la un randament de 4,95%.
Aceasta a fost prima lansare internaţională de obligaţiuni a companiei, iar cererea a depăşit oferta de nouă ori, chiar dacă afacerile Novolipetsk Steel sunt dintr-un sector care nu este mult îndrăgit de investitorii în datorii, scrie The Wall Street Journal.
În Europa de Vest, lansările de obligaţiuni de către jucătorii din industria de profil au fost rare. Producţia de oţel ar putea creşte anul acesta la nivel mondial cu cel mai slab ritm din 2009, în timp ce pentru Rusia perspectiva sectorului siderurgic rămâne solidă datorită cererii interne puternice, consideră analiştii.
Cererea mare pentru oţel de pe piaţa rusă reflectă rezistenţa economiei, care va creşte, probabil, cu 4% anul acesta şi următorul, potrivit datelor FMI. Instituţia financiară internaţională estimează pentru zona euro o scădere economică de 0,3% în acest an şi un avans slab, de 0,7%, în 2013.
Rusia forţează puternic în marşul obligaţiunilor şi în sectorul bancar, băncile europene reuşind, de la începutul anului, să se împrumute de pe pieţe mai puţin decât concurenţii din Rusia. Băncile ruseşti au emis obligaţiuni subordonate de 2,6 miliarde de dolari an