Peste 5.000 de romi români şi bulgari s-au mutat la Duisburg, în vestul Germaniei, din 2007 până în prezent, atraşi de chiriile mici de la periferie, fugind de marginalizare şi discriminare, dar se confruntă cu aceleaşi probleme ca acasă, relatează Deutsche Welle în pagina electronică de luni.
Romi din România şi Bulgaria pot trăi în Germania fără să fie nevoiţi să efectueze vreo formalitate, după integrarea în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, ei putând să locuiască unde doresc pe teritoriul blocului european, însă cetăţenia europeană nu reprezintă nicio garanţie împotriva discriminării, sărăciei şi respingerii, subliniază postul german. "Oamenii care trăiesc în sărăcie în ţările lor de origine vin la noi", explică Leyla Özmal, comisarul pentru integrare al orăşelului Duisburg. Etnici "romi şi sinti, ştim, sunt mai expuşi discriminării", subliniază ea.
Din cauza limitărilor impuse cetăţenilor est-europeni pe piaţa muncii, ei nu nu primesc permisiunea să muncească în Germania. Astfel sunt nevoiţi să lucreze adesea ilegal, cu 3,90 pe euro precizează DW, sau "să devină infractori". Mulţi dintre copii nu merg la şcoală, iar foarte puţini adulţi deţin asigurări de sănătate, din cauza lipsei de bani fiind nevoiţi să trăiască în condiţii insalubre. Deoarece nu pot să obţină locuri de muncă, numeroşi romi trăiesc în sărăcie.
De asemenea, germanii se simt deranjaţi de noi veniţi, plângeri din cauza gunoiului sau zgomotului fiind frecvente, notează DW. Totodată, prezenţa unor tineri pe stradă care caută un loc de muncă provoacă resentimente, unele comunităţi locale fiind deja împovărate. La Duisburg, spre exemplu, declinul mineritului şi industriilor oţelului au alimentat şomajul, precizează postul.
Însă situaţia romilor din România şi Bulgaria s-ar putea îmbunătăţi curând. La 1 ianuarie 2014, restricţiile impuse est-europenilor urmând să fie anula