Lipsa concurenţei în industria de rafinare a petrolului din Grecia creşte costurile populaţiei cu peste un miliard de dolari în plus pe an, potrivit unui raport intern al FMI care indică probleme structurale majore, considerate de mulţi economişti responsabile pntru blocarea recuperării ţării, scrie The Wall Street Journal. În pofida a cinci ani de recesiune, a şomajului în urcare puternică şi a eforturilor repetate de deschidere a economiei reglementate prea puternic, preţurile din Grecia rămân la un nivel ridicat, un obstacol important pentru restabilirea competitivităţii şi reluarea creşterii. Unul dintre motive, afirmă FMI şi alţi analişti, este o combinaţie între companiile dominante şi reglementarea excesivă, care împiedică concurenţa.
Grecia trebuie să taie din cheltuieli şi să crească veniturile pentru a acoperi o gaură în buget de 20 miliarde euro, acţiuni esenţiale pentru respectarea angajamentelor faţă de creditorii externi, suma fiind aproape dublă faţă de estimarea iniţială, de11,5 miliarde euro, scrie Der Spiegel. Grecia poate primi următoarea tranşă a ajutorului extern de la creditorii internaţionali doar după acoperirea deficitului din buget, notează revista germană, citată de MarketWatch. Oficialii zonei euro admit deja că cel de-al doilea program de ajutor extern convenit cu Grecia la începutul anului s-a îndepărtat puternic de obiective.
Lipsa concurenţei în industria de rafinare a petrolului din Grecia creşte costurile populaţiei cu peste un miliard de dolari în plus pe an, potrivit unui raport intern al FMI care indică probleme structurale majore, considerate de mulţi economişti responsabile pntru blocarea recuperării ţării, scrie The Wall Street Journal. În pofida a cinci ani de recesiune, a şomajului în urcare puternică şi a eforturilor repetate de deschidere a economiei reglementate prea puternic, preţurile din Grecia rămâ