Ministerul Transporturilor susţine că noua locaţie are o acoperire teritorială mult mai bună, având în vedere întreaga reţea de unităţi teritoriale
Ministerul Transporturilor vrea să mute Autoritatea Navală Română (ANR) de la Constanţa la Bucureşti, pentru o mai bună funcţionare a acesteia, având în vedere că instituţia trebuie să acopere toate zonele geografice ale ţării nu numai pe cea din estul României.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre, postat spre dezbatere publică pe site-ul ministerului, "schimbarea sediului a fost determinată de faptul că ANR este o autoritate naţională şi nu una locală iar personalul navigant român este distribuit în toate zonele geografice ale ţării".
Un alt argument adus în favoarea mutării Autorităţii este faptul că noua locaţie, cea din Bucureşti, "are o acoperire teritorială mult mai bună, având în vedere întreaga reţea de unităţi teritoriale (căpitănii şi birouri tehnice) distribuită pe toată calea navigabilă a Dunării şi în puncte izolate cum ar fi Sfântu Gheorghe şi lacul Vidraru".
"Datorită faptului că noul sediu este localizat în Bucureşti se va realiza o colaborare mult mai eficientă a Autorităţii Navale Române cu celelalte autorităţi ale căilor de transport, cu Direcţia Navală şi cu conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii dar şi cu eventuali parteneri din ţară şi din străinătate", se arată în documentul citat.
Prin prezentul proiect de act normativ se urmăreşte, în principal, corelarea actului de înfiinţare al ANR cu noile modificări şi completări aduse OG 42/1997.
Principalele schimbări aduse de actul normativ, se referă la optimizarea procesului de aprobare a structurii organizatorice a Autorităţii Navale Române. Noua formă a HG 1133/2002 simplifică modul de aprobare a structurii organizatorice a ANR deoarece aceasta se aprobă doar prin o