Protestele din lumea musulmană declanşate de filmuleţul denigrator au fost conduse după acelaşi scenariu ca cele împotriva publicării caricaturilor profetului în 2006, explică Jytte Klausen, expertă în politică comparată pentru FP România. Ea avertizează că preşedintele Morsi riscă să strice parteneriatul cu SUA, cu consecinţe economice grave pentru ţara sa.
Cum explicaţi actualul val de proteste din lumea musulmană şi atacurile împotriva ambasadelor americane din Egipt, Libia şi Yemen? Care au fost forţele din spatele acestora? Al-Qaida sau salafiştii?
Protestele şi atacurile au fost rezultatul mai multor factori. Forţele principale care le-au orchestrat au fost ultraşii şi salafiştii în Egipt şi militanţi care fac parte din grupuri care au legături cu Al-Qaida şi care acum operează liber în aceste ţări din cauza dificultăţilor pe care guvernelor de după Primăvara Arabă de a prelua controlul asupra poliţiei şi armatei.
Este această răbufnire de anti-americanism o consecinţă a venirii la putere a islamiştilor prin alegeri democratice, sau un semn al frustrării grupurilor salafiste radical care n-au câştigat alegerile şi care vor să destabilizeze aceste ţări şi să submineze noile instituţii?
Anti-americanismul este un sentiment latent puternic peste tot în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, şi chiar în unele colţuri ale Europei. Dar este o greşeală să privim aceste proteste ca o erupţie spontană a furiei musulmane. Nu a fost aşa. Ultrasalafiştii şi militanţii inspiraţi de Al-Qaida au acum acelaşi ţel: să-i împiedice pe musulmanii moderaţi să se apropie prea mult de Occident şi să destabilizeze ţările Primăverii Arabe.
Cine este de vină pentru actualele incidente? Libertatea de exprimare care permite răspândirea de filme degradante precum The Innocence of Muslims sau salafiştii şi noile guverne islamiste?