„Nici Iisus din Nazaret n-a fost apolitic", spune şeful ICR, Andrei Marga, într-o scrisoare în care vorbeşte despre „primenirea structurilor", adică decapitarea rapidă, fără expunerea motivelor şi criteriilor noilor numiri, a institutelor culturale româneşti din străinătate.
Şapte zile lucrătoare. Doar atât a trecut de la numirea în fruntea Institutului Cultural Român a lui Andrei Marga până la declanşarea epurării la nivelul reprezentanţelor ICR din străinătate. Astfel, Andrei Marga i-a înlocuit, într-o operaţiune fulger, pe şefii ICR din Paris, Budapesta şi Varşovia. E greu de crezut că, în doar şapte zile, noul şef al ICR a avut timp de vreun fel de evaluare a activităţii celor pe care i-a înlăturat.
„Primenire a structurilor", a numit-o Marga, fără însă a oferi motivele fiecărei demiteri în parte şi criteriile pentru noile numiri.
Unii dintre nou-numiţi au fost deja contestaţi, în schimb ce asupra celorlalţi planează suspiciuni tocmai din cauza grabei lui Marga.
„Nici Iisus din Nazaret n-a fost apolitic", spune Marga, citând-o pe Angela Merkel, în scrisoarea prin care explică proiectul său pentru ICR, document intitulat „Sincronizarea Institutului Cultural Român".
„Cultura este plasată, inevitabil, în mediul intereselor economice şi politice. Fiecare om de cultură îmbrăţişează un ideal de umanitate, cu toate implicaţiile civice, morale, politice de neocolit. Poţi să nu aparţii niciunui partid (să fii, deci, apartinic), dar nu poţi fi apolitic", recunoaşte Marga în scrisoarea la sfârşitul căreia promite „debirocratizarea" şi „defeudalizarea ICR".
Poate un prim pas despre diminuarea birocraţiei a fost şi modalitatea prin care Marga şi-a demis subalternii. Nu i-a anunţat printr-o hârtie oficială, ci direct printr-un anunţ pe site-ul instituţiei.
„Modul dispreţuitor în care se fac aceste lucruri, cu comunicate pe site-ul in