Premierul Victor Ponta a anunţat luni la sediul PSD că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor. Şeful Executivului spune că după ce se va constata că aşa-zisul câştigător (Dan Diaconescu-n.r.) nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.
"După ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a activa ca acţionar majoritar la Oltchim, Guvernul va aproba măsurile pentru a menţine combinatul şi pentru a intra într-o procedură specială, prin care să se salveze locurile de muncă, urmând a se găsi un investitor serios", declară Victor Ponta.
Anterior, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirmase că licitaţia pentru Oltchim a fost una "absolut corectă din punct de vedere legal", coordonată de compania de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers şi că răspunde cu funcţia pentru un eventual eşec.
"Din punct de vedere legal, este o licitaţie absolut corectă şi trebuie să ţineţi cont de faptul că tot procesul de privatizare a fost conceput de un consultant în privatizare, care este una din cele mai mari firme din lume în domeniul consultanţei, PricewaterhouseCoopers, selectată de Guvernul Boc, nu a fost selectată de noi şi de asemenea în colaborare cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie", precizează Daniel Chiţoiu.
"Răspund cu funcţia dacă este din vina noastră, a Ministerului Economiei sau a Guvernului. (...) Modul cum s-a desfăşurat şi cum a fost construit contractul de vânzare-cumpărare şi întreg procesul de privatizare nu este o vină", spune ministrul.
Premierul Victor Ponta declara la începutul lunii septembrie că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, răspunde cu "capul, viaţa şi tot" pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea.
Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea com