În vreme de criză, există și moldoveni pe care nu-i interesează prețul unei gigacalorii. Au găsit soluții pentru a-și încălzi eficient locuințele, apelând la surse regenerabile de energie.
Deseori, trecând pe lângă o casă veche acoperită cu paie gândul ne duce la sărăcie. Un locuitor din satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, a demonstrat însă cât de înţelepţi au fost strămoşii noştri. Alexei Tudorean şi-a acoperit casa cu stuf, obţinând o combinaţie perfectă între frumuseţe, comoditate şi economie. „Iarna, la etajul doi era frig, iar vara mă sufocam de zăpuşeală. Am dat jos olanele şi le-am înlocuit cu trestie. Am găsit meşteri iscusiţi care au pus un strat de câteva ori mai gros decât la casele bătrâneşti. Arată bine, dar e şi sănătos. Nu pătrunde umezeala, vara e răcoare şi iarna cald", ni s-a lăudat bărbatul.
Ca snopii să nu ia foc, l-a tratat cu o soluţie ignifugă, însă va trebui să repete operaţiunea peste cinci ani. Pentru acoperişul ecologic a cheltuit 3.800 de euro. „Olanele au fost de două ori mai ieftine. Am decis, totuşi, să nu economisesc pe seama confortului familiei mele", explică stăpânul casei. Şi asta nu e tot. Gospodarul a clădit pereţi dubli din cărămizi, iar spaţiul dintre ei l-a umplut cu paie. A reuşit, astfel, să menţină în interior o temperatură de 26 de grade Celsius în zilele geroase, chiar dacă a folosit de două ori mai puţine lemne decât iarna anterioară.
CONECTAT LA ENERGIA PĂMÂNTULUI
Victor Cibotaru, din Cimişlia, a găsit o altă soluţie pentru a-şi încălzi eficient casa, fără lemne, cărbuni sau combustibil. S-a conectat la energia naturală a pământului, instalându-şi pompe geotermale. Mecansimul funcţionează asemenea unui frigider sau aparat de aer condiţionat. Iarna, căldura este absorbită din sol, printr-un circuit de ţevi îngropate, şi distribuită în clădire sub formă de aer şi apă caldă. Vara, procesul este inve