Cea mai mare licitatie telecom organizata pana acum in Romania aduce statului 682,1 de milioane euro, sub estimarile initiale de peste 700 milioane euro, in joc fiind frecventele de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz. Cei 5 operatori participanti la licitatie (Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom) si-au adjudecat 485 de MHz in aceste benzi, cantitatea de spectru disponibila pentru comunicatii mobile crescand cu 77%, a anuntat ieri presedintele Autoritatii de Reglementare in Comunicatii, Catalin Marinescu, intr-o conferinta de presa.
Acest lucru se 'traduce' prin acoperire mai buna (676 localitati rurale urmeaza a beneficia cu prioritate de acoperire cu retele HSPA, HSPA+ sau LTE/4G), viteze mai mari de transfer al datelor (o parte din spectrul achizitionat vizeaza furnizarea de servicii telecom 4G), in general servicii mai multe.
Imediat dupa conferinta ANCOM, operatorul Orange a anuntat lansarea serviciilor 4G pana la sfarsitul anului, pentru inceput doar in Bucuresti. Operatorul se va folosi de banda de 1800MHz, pentru ca ulterior sa se foloseasca si de noile frecvente castigate in benzile de 800 si 2.600 Mhz, din aprilie 2014. Potrivit oficialilor companiei, serviciile 4G (cu viteze de date de pana la 100Mbs, intr-o prima faza de dezvoltare Long Term Evolution) vor fi disponibile prin intermediul modemurilor pentru laptopuri/tablete.
'Pentru aceste licente obtinute, Orange va plati 227 milioane de euro, suma la care se adauga investitii de 100 milioane de euro pe parcursul a doi ani pentru eliberarea de spectru in frecventa de 900 MHz', a declarat Jean-Francois Fallacher, CEO Orange Romania.
|n ceea ce priveste iPhone 5 in 4G, disponibil comercial din luna octombrie, reprezentantii Orange nu au dorit sa ofere, deocamdata, mai multe informatii. De asemenea, Vodafone a anuntat lansarea de servicii 4G pentru inceputul