Ca şi în domeniul educaţiei, sistemul sanitar din Azerbaijan e în plină reformă. Efectele sunt vizibile deocamdată doar la nivel de imagine – nu şi în calitatatea actului medical.
În episodul trecut al Mărturiilor despre Lume am aflat că singura şansă reală de educaţie pentru tinerii azeri o reprezintă bursele în străinătate. E bine că există, e rău că nu putem învăţa acasă –spuneau tinerii din Baku. În domeniul sanitar, situaţia e oarecum similară: spitalele azere sunt la fel de frumoase ca şcolile noi, doar că medicii, ca şi profesorii, sunt slab pregătiţi. Mita e la fel de prezentă în spitale şi şcoli. Dacă şansa elevilor e bursa în străinătate, scăparea bolnavilor o reprezintă doctorii din ţările vecine. ASCULTAŢI VARIANTA AUDIO: Un documentar de Ioana Haşu
Vă invit să descoperim neajunsurile sistemului medical din Azerbaijan, ţara în care oamenii pleacă în străinătate atunci când se îmbolnăvesc.
„Dacă eşti sărac, nu te ia nimeni în seamă“
Şase oameni ne înghesuim în jurul patului lui Azim – un copil de 6 ani care suferă de hidrocefalie. Nu a fost niciodată la şcoală, nu vorbeşte, nu mănâncă singur şi nu se poate ridica din pat. Are un cap gigantic şi o constituţie fragilă.
„L-am descoperit în timpul unor discuţii cu alţi beneficiari ai proiectelor UAFA. Nişte vecini ai familiei ne-au spus de copil, dar nu ştiau exact ce are. Când l-am găsit am aflat că nu a primit niciodată îngrijirile medicale de care ar fi avut nevoie, că nu se ocupă nimeni de el, că boala s-a agravat galopant, iar suferinţa copilului e din ce în ce mai mare. “
Ulvyya Mirzayeva de la United Aid for Azerbaijan (UAFA) îmi spune povestea micuţului Azim. Când se apropie de el, copilul o recunoaşte şi zâmbeşte. În rest, pare absent. Are nevoie de o intervenţie urgentă pentru drenarea lichidului cefalorahidian; din cauza presiun