Din acest an şcolar, a fost reintrodus învăţământul profesional, ca variantă scurtă de pregătire şi specializare a elevilor pentru o meserie. Succesul lor în rândul tinerilor nu este însă cel aşteptat, deşi obţin o diplomă de specializare după primii doi ani de studii.
Oferta de specializări puse la dispoziţia tinerilor absolvenţi de gimnaziu este variată. Tehnician mecatronist, tehnician mecanică de întreţinere, frizer - coafor - manichiuristă - pedichiuristă, coafor stilist sau tehnician în activităţi economice sunt câteva dintre meseriile pe care şi le-au prevăzut multe unităţi de învăţământ din Dolj pentru redeschiderea învăţământului profesional. De altfel, aceste specializări sunt şi cele mai solicitate în rândul angajatorilor. Numărul elevilor care se îndreaptă spre o astfel de opţiune este însă destul de mic. Fenomenul este resimţit din plin chiar şi de şcolile cu tradiţie în pregătirea „meseriaşilor“, cum ar fi Liceul UCECOM, acum Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret“. „Numărul elevilor care se îndreaptă spre o astfel de şcoală este în scădere. Dacă, în anii anteriori, aveam patru-cinci clase de profesională, acum avem doar două şi ne străduim ca până la 1 octombrie, data-limită până la care mai putem face înscrieri, să mai realizăm măcar o clasă“, a precizat Ion Ionică, directorul Liceului UCECOM Craiova.
După o meserie, la sfârşit de master
Calificările sunt căutate în special de tinerii care au absolvit studii teoretice şi observă că nu se pot angaja. Este şi cazul unei tinere din Craiova. Corina Sandu este în ultimul an de master la Facultatea de Litere, dar în paralel urmează şi cursurile postliceale de cosmeticiană, în cadrul Liceului UCECOM Craiova. După aproape cinci ani de studii superioare, tânăra şi-a dat seama că piaţa muncii nu îi oferă şansa de a se angaja în specialitatea pentru care s-a pregătit. „Am finalizat