Într-un moment în care criticii indică lipsa de leadership din zona euro ca pe unul dintre factorii care catalizează criza din regiune, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande au promis că vor lucra împreună pentru o Europă mai unită. Însă mesajul celor doi lideri, care s-au întâlnit pentru a comemora împăcarea franco-germană după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost umbrit de neînţelegerile dintre ei legate de o integrare mai strânsă a sistemului bancar.
"Cu cât se va întâmpla mai devreme, cu atât va fi mai bine", a declarat Hollande, adăugând că uniunea bancară reprezintă "un pas important spre ţintele noastre" care au ca termen sfârşitul anului.
Merkel, aflată lângă preşedintele francez, a refuzat să stabilească o dată, spunând că graba nu se justifică atunci când priveşte ceva ce nu va funcţiona, scrie Bloomberg.
Evenimentul ar fi trebuit să reprezinte o ocazie în care să fie scoasă în evidenţă alianţa franco-germană, descrisă de Hollande ca "inima Europei" care va conduce lupta contra crizei din uniunea monetară.
Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble este oficialul care critică poate cel mai vehement graba cu care UE vrea să introducă o supraveghere unică pentru sistemul bancar al zonei euro. Planul Comisiei Europene, care plasează BCE în centrul sistemului de supraveghere, prevede implementarea acestuia începând cu 1 ianuarie şi este sprijinit, pe lângă Franţa, de Spania şi Italia. UE a propus ca sistemul să acopere toate băncile din zona euro, pe când Berlinul vrea ca BCE să controleze doar băncile mari, cu importanţă sistemică.
Pieţele financiare "care privesc spre Europa vor să vadă rezultate" în privinţa uniunii bancare. "De aceea spunem că planul trebuie să fie unul serios, calitatea trebuie să fie bună, iar apoi să vedem de cât timp va fi nevoie", a afirmat Merkel.
@