Sub egida “Zilei Cooperării Europene”, la Odessa a avut loc, pe 20 septembrie, Conferinţa Anuală a Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, care a reunit structurile de management ale programului, beneficiari de finanţare nerambursabilă, organizaţii care au implementat sau implementează proiecte finanţate prin program, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai comunităţilor locale. Din partea judeţului Suceava au participat reprezentanţi ai BRCT, ai Consiliului Judeţean, ai Bibliotecii “I.G. Sbiera”.
Prezent la Odessa a fost şi Iuliu Bara, director Direcţia Generală Cooperare Teritorială Europeană şi şef al autorităţii de management în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră, care a făcut o analiză a stadiului proiectelor în derulare şi a proiectelor finalizate. În orice proiect în care sunt implicaţi mai mulţi parteneri, există şi nemulţumiri. Referitor la distribuirea fondurilor în cadrul Programului Operaţional de Cooperare, România- Ucraina- Republica Moldova, Iuliu Bara consideră că aici contează foarte mult contribuţia fiecărui partener şi efortul depus pentru cooperare.
Un rol important în derularea Programului de cooperare între cele trei ţări îl are Secretariatul Tehnic Comun, care sprijină partenerii din Ucraina şi Republica Moldova, mai ales pentru înţelegerea regulilor şi cerinţelor impuse de un program cu finanţare europenă, astfel încât la final rezultatele să fie legate de absorbţia integrală a granturilor pe care UE le acordă acestor proiecte.
Proiectele implementate în judeţul Suceava aduc beneficii şi partenerilor din Ucraina şi Moldova
Ingrid Bucşa, director la Secretariatul Tehnic Comun-Biroul regional Suceava, a declarat: “În judeţul Suceava, spre exemplu, sunt proiecte pe care le implementează Consiliul Judeţean, Biblioteca Bucovinei, Muzeul Bucovinei, asociaţii şi fun