Crestin ortodocsii fac zilele acestea pomenirea a doi importanti sfinti romani. Prin urmare, la 26 septembrie este sarbatorit Sfantul Voievod Neagoe Basarab, in timp ce la 27 septembrie este praznuit Sfantul Ierarh Martir, Antim Ivireanul, Mitropolitul Tarii Romanesti, despre a carui viata, incarcata de virtuti duhovnicesti, va vorbim inca de astazi. S-a nascut in Iviria, pe la 1650, iar parintii sai, dreptcredinciosii Ioan si Maria, i-au dat numele Andrei. Avea putin peste 30 de ani cand a fost luat rob si dus la Constantinopol, unde a indurat amaraciuni si umilinte. Dupa o vreme a fost rascumparat de Patriarhia ecumenica, unde a invatat sculptura in lemn, caligrafia, pictura, broderia, precum si limbile greaca, araba si turca.
La recomandarea Patriarhului Ierusalimului, Dositei Notara, in 1960 a fost adus in Tara Romaneasca de Constantin Brancoveanu ca sa ajute la tiparirea cartilor bisericesti. A imbracat haina monahala, primind numele Antim, si a fost hirotonit ieromonah.
In vara anului 1691, dascalul lui Antim in arta tiparului, fostul episcop al Husilor, Mitrofan, ii lasa in grija tipografia Mitropoliei Tarii Romanesti. Ieromonahul Antim a devenit egumen al Manastirii Snagov in vara anului 1694 si a creat o renumita scoala tipografica, ostenindu-se neincetat pentru desavarsirea mestesugului tipografiei. "Cati dintre sutele de bucuresteni care, in zilele toride de vara, se duc sa-si petreaca un sfarsit de saptamana la Snagov mai stiu ca, in insula din mijlocul lacului, acolo unde se inalta o straveche manastire, a trait si a muncit candva iscusitul tipograf Antim din Iviria?", se intreaba, pe buna dreptate, Radu Albala in volumul "Antim Ivireanul". Mai apoi, in 1701, vechea tipografie din Dealul Mitropoliei a fost reorganizata si a inlocuit-o pe cea din ostrovul Snagovului. In 1705, parintele Antim Ivireanul este intronizat episcop la Ramni