Un proiect de terapie prin artă este derulat timp de o lună de un grup de tineri actori şi regizori clujeni, la Spitalul Clinic de Recuperare.
Zeci de săgeţi şi afişe amplasate pe pereţii Spitalului de Recuperare din Cluj îi îndrumă pe pacienţi să viziteze sala de calculatoare de la subsol. Ajunşi acolo, pacienţii găsesc un afiş colorat pe care scrie „Create.Act.Enjoy". Intră în sală, unde îi aşteaptă mai multe scaune puse în semicerc şi un grup de tineri pregătiţi să-i facă să uite de suferinţe. Într-un cadru relaxant, actorii şi regizorii clujeni încep seria de activități gratuite pentru cei care doresc să se implice în jocuri de teatru, scenete, vizionări de film sau discuţii libere.
CLICK AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII DIN TIMPUL UNEI SESIUNI CU PACIENŢII
„Scopul proiectului e să includem pacienţii, să-i motivăm pe ei să lucreze, să se distreze, să joace, să facă exerciţii de imaginaţie. Le punem fotografii, filmuleţe. Am jucat mima cu ei, am construit poveşti, şi treptat, treptat, intră şi ei în jocul acesta, se deschid şi joacă. Scopul este de a-i ajuta să uite de boală şi să le treacă mai uşor timpul petrecut în spital", povesteşte Cristian Pascariu (25 ani), regizor de film şi coordonatorul proiectului.
Actori şi scenarişti
Pacienţii sunt încurajaţi să joace roluri şi să vină cu idei şi scenarii pentru posibile piese de teatru. „Ne propunem să realizăm o înlănțuire de minispectacole în care pacienții vor propune scenariile. Apoi, ei vor putea opta pentru postul de actor, unde, împreună cu actorii profesioniști vor pune în scenă minispectacolele. Pacienți, personal medical, rude vor putea decide firul epic al poveștii", explică Pascariu.
Proiectul prevede producerea unui film de scurtmetraj, în care pacienţii să fie actori, iar pelicula să fie proiectată la final.
Pacienţi încânt