Din ce în ce mai multe românce aleg să termine sarcinile nedorite cu pastile ce se pot lua în prima lună. Metoda costă cel mult 500 de lei. Sursa: SHUTTERSTOCK
Daniela, 25 de ani, a scăpat de sarcină în două zile, cu câteva pastile. Timp de câteva ore a avut contracţii şi a sângerat, iar la final a mers la control să se asigure că embrionul a fost eliminat.
"Sarcina avea patru săptămâni şi nu am făcut prea multe complicaţii, aşa cum am mai auzit că se întâmplă. Sângerarea este mai abundentă după ce iei ultimele pastile, iar experiența fizică și psihică nu e tocmai plăcută", spune tânăra care a ales avortul medicamentos din acelaşi motiv pentru care o face majoritatea: frica de chiuretaj şi iluzia moralităţii.
Un centru în Capitală și alte zeci în toată ţara
Mai puţin cunoscut, avortul pe cale medicamentoasă este practicat, de peste 10 ani, în ţări dezvoltate din Europa, precum Franţa, Germania, dar şi în Rusia, China sau India, fiind recunoscut şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Eficacitatea lui este de 95-98% şi depinde de regimul corect de administrare a preparatelor, dar şi de termenul sarcinii, care nu trebuie să fie mai mare de 30 de zile.
În ţara noastră, deşi metoda e autorizată de Ministerul Sănătăţii, milfepristona sau RU-486, ce determină eliminarea sarcinii, nu e de găsit în farmacii, ceea ce nu ar fi tocmai o problemă având în vedere că Internetul abundă în oferte.
În București, singurul medic care are autorizație pentru a face un avort medicamentos, este doctorul Josef Kopp, care își desfășoară activitatea într-un cabinet situat pe Calea Victoriei, care se bucură de mare notorietate în rândul celorlalți ginecologi. În total, în ţară, există zeci de centre unde se pot face întreruperi de sarcină pe cale nechirurgicală, ale cărui costuri ajung, în general, la 500 de lei, cu investigaţii şi consultaţii.
De ce ți-