Oficialii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) vor pleca în Suedia pentru a studia şi a se "inspira" din sistemul fiscal de acolo, în speranţa îmbunătăţirii celui din România. Una dintre măsurile pe care reprezentanţii Finanţelor o propun este "sistemul denunţătorului" care se bazează pe faptul că vecinii ştiu mai bine decât Fiscul care este venitul unei persoane, a precizat secretarul de stat Liviu Voinea pentru Mediafax.
"Acolo (în Suedia n.r.), oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa", a explicat Voinea.
Oamenii de afaceri din România susţin însă că măsura este puţin ciudată şi nu face altceva decât să alimenteze filosofia conform căreia "e mai bine să moară capra vecinului".
Ce părere au cei mai bogaţi români despre sistemul "pârârii vecinului"
Omul de afaceri Adrian Porumboiu (61 de ani), patronul echipei de fotbal FC Vaslui, este de părere că iniţiativa guvernul va duce la răspândirea unor practici specifice perioadei comuniste.
"Noi am avut vocaţie de informatori, iar acum încercăm să perfecţionăm asta. Mai bine i-am trimite (pe denunţători n.r.) la muncă decât să-i trimitem să se uite peste garduri. Înainte de '89, aşteptam să prind anii în care să aflăm numele informatorilor, dar între timp au apărut şi mai mulţi", a declarat pentru gândul Adrian Porumboiu, a cărui avere este estimată la circa 140 de milioane de euro, potrivit topului editat de Forbes.
Firmele controlate de antreprenorul vasluian exploatează peste 40.000 de hectare de terenuri agricole. Porumboiu deţine