Acordarea unei garanţii de stat de 40 milioane euro companiei Oltchim Râmnicu Vâlcea era inoperabilă din cauza legislaţiei interne şi celei europene şi ar fi decredibilizat România în faţa partenerilor financiari internaţionali, susţine Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
Precizările MFP vizează afirmaţiile senatorului Dan Radu Ruşanu privind neasumarea responsabiliăţii politice de către MFP pentru acordarea unei garanţii de stat în valoare de 40 milioane euro, care ar fi condus la evitarea eşecului privatizării Oltchim.
MFP precizează că nu a acordat această garanţie ‘nu din lipsa asumării responsabilităţii politice’, ci dimpotrivă, ca ‘efect al respectării limitelor responsabilităţii juridice date de legislaţia internă şi cea europeană, precum şi al obiectivului consolidării credibilităţii României faţă de angajamentele asumate în raport cu partenerii externi CE, FMI şi BM, care facilitează accesul la finanţarea de pe pieţele intenaţionale de capital, asigurând funcţionarea normală a economiei şi instituţiilor statului’.
‘În conformitate cu normele europene, pentru acordarea unei garanţii de stat este necesară notificarea Comisiei Europene (CE) de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), deoarece există riscul distorsionării competiţiei de pe piaţa unică europeană, constituind, în acelaşi timp, ajutor de stat. Din consultarea experţilor CE a rezultat că perioada minimă de analiză a cererii de garanţie este de 5-6 luni, iar probabilitatea primirii unui răspuns negativ este foarte ridicată. Acordarea garanţiei şi implicit a ajutorului de stat fără acordul CE ar fi condus la recuperarea, pe baza deciziei forului european, a întregii sume de la decidenţii naţionali, care ar fi încălcat, astfel, cadrul legislativ european şi national’, se arată în comunicatul MFP.
Mai mult, în