★★★★ Nicolae Georgescu, Boala şi moartea lui Eminescu, Bacău, Ed. Babel, 2012
Nicolae Georgescu ştie despre Eminescu mai mult decât ştim noi toţi ceilalţi la un loc. Şi-a petrecut o mare parte din viaţă la Biblioteca Academiei, reanalizând fiecare cuvânt şi fiecare semn de punctuaţie din opera extraordinarului poet şi înregistrând, verificând şi interpretând orice informaţie referitoare la viaţa sa.
Din acest uriaş efort de investigaţie a rezultat, printre altele, o carte senzaţională, Boala şi moartea lui Eminescu. În literatura lumii sunt rare cazurile de reconstituire atât de minuţioasă şi atentă a unor biografii sau momente istorice care interesează şi de la un moment dat obsedează publicul larg (putem avea în minte, drept termen de comparaţie, cărţile unor ziarişti americani – inclusiv raportul comisiei Warren – despre asasinarea lui Kennedy, dar şi cărţile ziaristului român Grigore Cartianu consacrate evenimentelor din România anilor 1989-1990). Cum a murit Eminescu?
Este adevărut că, internat în ospiciul doctorului Şuţu, şi-a pierdut viaţa lovit cu o cărămidă în cap de un nebun, Petrache Poenaru? A suferit poetul de sifilis? Se poate dovedi că a fost tratat în mod greşit cu mercur şi pucioasă? În ce a constat scandalul politic provocat de Eminescu cu puţină vreme înainte de a muri? Care este adevărul în legătură cu pistolul poetului, menţionat în relatarea unui fost redactor la "Timpul"? (Acesta îi povesteşte lui D. Teleor "cum Eminescu a îndreptat pistolul spre el pentru că i-a schimbat un text în tipografie"!) De ce a închiriat Eminescu o casă la Mânăstirea Văratec? Ce întâlnire a avut loc între Titu Maiorescu şi tatăl poetului?
Acestor întrebări şi multor altora le răspunde Nicolae Georgescu. El procedează adeseori ca un detectiv, ajungând la adevăruri la care n-a mai ajuns nimeni înaintea lui.