Neînţelegeri mari în privinţa viitorului buget european. Miniştrii europeni reuniţi luni, la Bruxelles, nu au reuşit să ajungă la un acord asupra viitorului buget multianual al Uniunii Europene. Anunţul a fost făcut de preşedinţia cipriotă a Uniunii Europene, potrivit Euobserver.
“Nu toate elementele pachetului de negociere au fost acceptate de majoritatea sau de toate statele membre, dar toate statele membre au acceptat pachetul de negociere ca bază pentru discuţii viitoare”, a explicat Andreas Mavroyiannis, care a prezidat reuniunea.
Oficialul, citat de Euobserver, a afirmat că e nevoie de o reducere la toate capitolele bugetului european pentru 2014-2020, de la subvenţiile pentru agricultori şi până la banii pentru crearea de locuri de muncă. Negocierile sunt însă tot mai dure pe măsură ce se apropie summitul european de pe 22 şi 23 noiembrie, dedicat bugetului.
Cea mai vocală dintre statele membre în privinţa reducerii de cheltuieli este Marea Britanie, care ar vrea un buget mai mic cu 100 de miliarde de euro. Există alte state, printre care şi România, care se opun planurilor de reducere a bugetului, preferând propunerea, mai generoasă, a Comisiei Europene. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a detaliat, la RFI, poziţia României în privinţa viitorului buget.
Bugetul Uniunii pentru 2014-2020 va trebui aprobat de toate statele membre, dar şi de Parlamentul European. În acest moment însă, oricare dintre voturi pare departe de a fi sigur. Iar dacă negocierile eşuează, europarlamentarii pot decide să meargă mai departe pe actualul buget, pornind de la nivelul cheltuielilor din ultimul an al actualului buget. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, intervievat de Eliza Frâncu
Neînţelegeri mari în privinţa viitorului buget european. Miniştrii europeni reuniţi luni, la Bruxelles, nu au reuşit să ajungă la un aco