Un deputat PSD cere eliminarea impozitelor pe salariile clerului deoarece „majoritatea veniturilor bisericilor se duc pe activităţi filantropice". În 2010, la venituri de 350 milioane lei la nivelul BOR, activitatea filantropică a înghiţit însă doar 49 milioane (14%).
Andrei Valentin Sava (PSD, fost PD-L) a depus la Camera Deputaţilor în urmă cu două săptămâni un proiect de lege care vizează eliminarea impozitelor aplicate salariilor clerului, această scutire reprezentând „o recunoaştere a contribuţiei cultelor la viaţa societăţii româneşti" deoarece, „numai la nivelul Patriarhiei Române funcţionează 400 de aşezăminte social-filantropice care se implică în ameliorarea situaţiei socio-economice a enoriaşilor". În plus, statul susţine financiar doar în proporţie de 60% salariile de bază ale personalului clerical, dar reţine impozitul pe salarii, contribuţiile la fondurile de pensii, sănătate, şomaj, etc., observă deputatul, iar „reducerea cu 25% a sprijinului statului (probabil se referă la tăierile de salarii la bugetari, n.n) a avut consecinţe serioase pentru preoţii din mediul rural".
Dincolo de motivaţia electorală aproape palpabilă, expunerea de motive din proiectul de lege are câteva puncte vulnerabile. În primul rând, grosul veniturilor cultelor nu merge în activitatea filantropică, ci sub 15%. La nivelul anului 2010, veniturile cumulate ale Patriarhiei, episcopiilor, arhiepiscopiilor şi mitropoliilor din cadrul BOR din vânzări de lumânări, calendare, pelerinaje şi donaţii au totalizat 350 milioane lei, în vreme ce pentru susţinerea activităţilor social-filantropice doar 49,5 milioane lei (din care peste 8 milioane erau tot din fonduri publice). În al doilea rând, lamentarea că preoţii plătesc impozite şi contribuţii sociale pe salariu în condiţia în care statul le oferă „doar" 60% din venitul brut e ridicolă - preoţii vor încasa ulterior