Mega (Steed Lord): Don´t compromise your art. Stay true to yourself !
Tehnicolor a fost fondată ca și companie în 1915 de către 3 ingineri. Intenția lor a fost de a dezvolta o nouă metodă cinematografică, prin proiectarea de imagini colorate. Primul film l-au facut în 1917, dar datorită tehnologiei noi destul de complicate la acea vreme, nu a fost folosită această metodă pe tot parcursul filmului. În 1923 au ajuns la o tehnică mai ușor de abordat, care separa imaginile filmate în negative roșii și verzi-albastre. Au urmat ani de experimentări pe diferite filme: In The Black Pirate (1926) s-a folosit technicolor doar pentru a puncta anumite scene din film.
The Viking (1928) a fost primul film realizat în întregime technicolor. The Mystery of the Wax Museum (1933) un film realizat în 2 culori.
Efectul de cameră folosit mai ales în perioada tehnicolorului, se numește transtrav și a fost inventat de un român, conform spuselor lui Florin Mihăilescu (DoP), numit “Sergiu Huzum, operatorul celor mai importante filme ale lui Pintilie (printre care Duminică la ora 6) Se pare ca Alfred Hitchcock ar fi folosit în Vertigo motive ale transtravului.” Da. L-a folosit pentru a sugera frica de înălțime a detectivului Scottie (Jimmy Stewart), ca urmare a unei tragedii survenite în timpul unei misiuni, pe vremea când încă mai era polițist. Efectul de transtrav dă zoom-in pe subiectul focusat, dar în același timp oferă o perspectivă de adâncire în planul 2, în background. Este absolut spectaculos și creează senzația de amețeală, pentru că ochiul percepe vizual contradicția. Deși Vertigo este unul dintre cele mai interesante filme ale lui Hitchcock, nu a fost apreciat la acea vreme în circuitul festivalurilor și nici de critici.
De abia după câteva decenii i s-a descoperit valoarea.
Rămas fără slujbă, Scottie primește o ofe