Scenariul coabitării ar fi cel mai probabil, dacă ne bazăm pe raţionalitatea actorilor politici, ceea ce s-a dovedit o greşeală în ultimul timp. Asta nu înseamnă însă că nu rămâne unul posibil.
Majoritatea analiştilor vieţii noastre politice au ajuns la concluzia că, în actualul context, coabitarea preşedintelui cu actualul prim-ministru este cvasiimposibilă. Cred însă că suntem obligaţi să ne legăm speranţele de minuscula portiţă lăsată de acest „cvasi“, altfel ne aşteaptă, după alegerile parlamentare, o criză politică mai gravă decât cea din vară. În acest sens, analiza pare simplă: USL are toate şansele să pretindă numirea primului-ministru, iar acesta va fi preşedintele PSD, deci tot Victor Ponta. Refuzul unei astfel de nominalizări ar duce la o nouă suspendare şi, chiar dacă demiterea se va lovi de obiecţiile Curţii Constituţionale, va fi timp pentru nominalizarea primului-ministru de către un preşedinte interimar. Scenariul acestui ipotetic refuz este, deci, contraproductiv pentru toţi actorii politici, ca să nu mai vorbim de interesul general. În plus, neexperimentatul prim-ministru va fi presat de o parte importantă a PSD să nu mai jongleze pe marginea prăpastiei cu statul de drept. O nouă nominalizare a premierului Ponta este aşadar mult mai probabilă decât pare azi, ceea ce nu garantează intrarea într-o coabitare normală, dar deschide perspectiva unei normalizări. Aceasta nu va putea interveni însă decât după 9 decembrie, pentru că atât Traian Băsescu, cât şi Victor Ponta nu vor să recunoască măsura în care sunt prizonierii propriei lor funcţii în stat.
Ce înseamnă o coabitare „normală“? Semiprezidenţialismul francez ne arată limpede că în această perioadă regimul devine temporar unul de tip parlamentar, cu un prim-ministru puternic, dar şefului statului îi sunt respectate cu stricteţe atribuţiile. Coabitarea nu