Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege pentru aprobarea modificărilor OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% - la cât a diminuat-o fostul Guvern pedelist - la 85% din venitul net, începând cu 1 octombrie. Totodată, proiectul mai are, printre prevederi, și renunțarea la condiționarea acordării concediului de creștere a copilului și a indemnizației, doar pentru primii trei copii din familie. Sunt favorizate și persoanele care trăiesc din venitul minim garantat sau beneficiază de o serie de alte ajutoare. Acestea, precum și persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului, vor avea o perioadă de grație de 60 de zile în care să-și plătească toate taxele și impozitele restante pe care le datorează bugetelor locale, în tot acest timp ele primind în continuare ajutoarele, respectiv indemnizațiile, acordate de stat.
De indemnizația pentru creșterea copilului beneficiau lunar, până în iunie, 1.978 părinți din Vrancea, din care 232 s-au trezit cu dreptul suspendat în prima jumătate a acestui an tocmai din cauza neplății impozitelor și taxelor către bugetele locale. Totodată, numărul beneficiarilor de alocații pentru susținerea familiei era, la începutul lunii iulie, de 6.264. Dintre aceștia, 941 au rămas fără bani, ca urmare a neachitării obligațiilor de plată către bugetele locale, conform prevederilor Ordonanței pedeliste 124/2011, altor 451 de beneficiari le-a fost suspendată alocația de susținerea familiei din cauza acumulării de către copiii lor a peste 20 de absențe la școală, iar pentru 66 de familii ajutorul a încetat complet ca urmare a abandonului școlar.
Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), „în perioada 01.04 – 10.07.2012 au fost reluate în plată ca urmare a achitării impozitelor și taxelor locale 417 alocații pentru susți