Convulsiile sunt disfuncţii manifestate brusc, care pot avea diferite cauze medicale şi nu numai. Potrivit specialiştilor, pot fi cauzate şi de unele probleme medicale, cum ar fi: hipoglicemia, infecţiile, traumatismele craniene, intoxicaţiile accidentale sau supradoza de droguri, tumorile cerebrale sau alte probleme neurologice. Simptomele caracteristice sunt pierderea cunoştinţei şi tremurături ale corpului.
Durata convulsiilor variază de la câteva secunde la câteva minute şi, de multe ori, persoana care are o criză convulsivă îşi pierde cunoștiința. Doctorul Laurenţiu Albiş, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, explică care sunt măsurile de prim ajutor care pot fi acordate unei persoane cu criză convulsivă, până la sosirea unui echipaj medical de urgenţă. „Simptomele sunt contracţii generalizate la nivelul muşchilor scheletici, cu durată cuprinsă între 20 de secunde şi câteva minute, în cazurile grave. De obicei, persoana pică din picioare şi îşi pierde cunoștiința. În primul rând, trebuie să ţinem persoana suferindă ca să nu se lovească în timpul convulsiei. Trebuie să i se ţină capul, pentru că se poate lovi. Între timp, se sună la 112, pentru ca un echipaj medical de urgenţă să sosească în cel mai scurt timp. După ce se opreşte criza şi persoana nu mai tremură, aceasta trebuie pusă în poziţia lateral de siguranţă, pentru a nu îi fi obstrucţionate căile aeriene superioare. Ele trebuie să fie libere pentru a putea respira“, explică medicul Laurenţiu Albiş.
În cazul copiilor, de cele mai multe ori, convulsiile sunt febrile, ele debutează cu febră mare, de 40 de grade. Ca şi în cazul unui adult, copilul trebuie aşezat pe podea sau pe pământ, pentru a nu cădea în timpul convulsiilor. „De asemenea, şi copilul trebuie pus într-o poziţie de siguranţă, pentru ca el să poată respira şi să nu i se obstrucţioneze căile aeriene superioar