Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Constanţa explică semnificaţia acestei date de 25 septembrie: Ziua Internaţională a Mediului Marin este destinată să sensibilizeze publicul asupra importanţei mărilor, să evidenţieze importanţa economică a industriei maritime şi să pună în valoare zonele costiere.
În fiecare an, pe data de 25 septembrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mediului Marin, eveniment prin care sunt readuse în prim plan poluarea şi reducerea speciilor subacvatice la nivel mondial.
Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Constanţa consideră că Ziua Internaţională a Mediului Marin este destinată să sensibilizeze publicul asupra importanţei mărilor, să evidenţieze importanţa economică a industriei maritime şi să pună în valoare zonele costiere.
Iată cum descriu marea specialiştii de la instituţia constănţeană de mediu:
„Marea a influenţat viaţa oamenilor de-a lungul timpului, fiind un imens izvor de energie, de hrană şi de materii prime. Marea oferă condiţii favorabile de viaţă, deoarece reprezintă un mediu cu variaţii termice mai mici, o mai bună rezistenţă la forţa gravitaţională, precum şi un mod facil de aprovizionare cu apă, dioxid de carbon şi săruri atât de necesare vegetaţiei.
Totalitatea organismelor din mări, la fel ca şi cele din oceane, poate fi comparată, în mod simbolic, cu o enormă piramidă, a cărei bază este formată din mulţimea de plante şi animale microscopice. La rândul lor, acestea din urma fac posibilă viaţa animalelor marine mari. Cu alte cuvinte, mediul marin este plin de viaţă, datorită permanentului ciclu creat de natură.
Mările şi oceanele Pământului alcătuiesc împreuna mediul marin. Oceanele au două trăsături importante: continuitatea şi uniformitatea relativă a condiţiilor de mediu, mai ales în privinţa temperaturii. Prima trăsătura a fost cea care a dat naştere sintagmei «Ocean planetar»,