Elevii şi copiii din grădiniţele din Dolj vor bea în acest an şcolar lapte UHT (ultrapasteurizat), spre deosebire de anul trecut, când laptele a fost pasteurizat. Firmele câştigătoare au fost acuzate mai demult că au tras sforile pentru a-şi asigura sacul cu fonduri publice la o licitaţie asemănătoare într-un alt judeţ.
De câţiva ani, elevii din Dolj beau lapte produs în alte judeţe sau importat din alte ţări. Nici anul acesta nu se face excepţie. Consiliul Judeţean Dolj a desemnat câştigătorii licitaţiei pentru furnizarea laptelui în şcoli şi grădiniţe. Noutatea faţă de anul şcolar anterior este tipul laptelui, UHT, care are termen de valabilitate mare, şi preţul mai mic pentru cutia de 200 ml, cât revine fiecărui copil pe zi.
Împărţit pe trei sectoare, Doljul va primi „vizita“ a trei firme, două din Timiş şi una din Suceava. SC Simultan SRL Făget din judeţul Timiş a câştigat licitaţia pe sectorul 1, cu un preţ de 0,51 lei plus TVA pentru o porţie de lapte, SC Sole Mizo România Timişoara a câştigat sectorul 2, cu un preţ de 0,54 lei plus TVA, iar Dorna Vatra Dornei din Suceava va furniza laptele pentru un preţ de 0,5 lei. În total, cantitatea estimată pe care cele trei firme o vor împărţi în Dolj este de peste 11 milioane de bucăţi, aşa cum reiese din caietul de sarcini al licitaţiei.
Lapte mai scump, preţ mai mic
Aşa cum se întâmplă de obicei, principalul criteriu de atribuire a licitaţiei a fost preţul cel mai scăzut. În ceea ce priveşte frecvenţa distribuţiei, aceasta variază în funcţie de sectoare. De exemplu, în localităţile aflate la cel mult 25 de kilometri de sediul distribuitorului, elevii ar trebui să primească zilnic lapte la şcoală, în localităţile aflate la o distanţă între 25 şi 50 de kilometri, distribuţia se face de două ori pe săptămână, iar peste 50 de kilometri, elevii primesc laptele o dată pe săptămână. Aşa prevede lege