Intențiile anunțate de ministrul Sănătății în privința reformei vor intra în vigoare înainte ca legea sănătații să fie votată. Mai exact, în contractul cadru care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2013 nu se mai compensează medicamentele ieftine, gen expectorante. Sursa: Adrian Scutariu
„Prima formă modificată a pachetului de servicii de bază de care va beneficia un asigurat în urma contribuţiei la fondul de asigurări de sănătate se va regăsi deja în Contractul- Cadru de anul viitor. Lucrăm la acest pachet care va fi definit astfel încât să putem reduce, până la eliminare, listele de aşteptare pentru tratamentul bolnavilor oncologici sau de diabet. Vom elimina, însă, de la compensare, medicamentele neesenţiale, ieftine, cu valoare până în 10 lei, ca de exemplu expectorantele, deoarece acestea pot fi susţinute de asigurat, dar costă fondul de sănătate aproape 20 milioane de euro anual. Pachetul de bază va răspunde unei întrebări esenţiale- pentru ce risc ne asigurăm? Pentru cel major, adică pentru o boală la care nu ne putem permite tratamentul (cancer, diabet etc) sau pentru cel minor, cum ar fi tratamentul unei afecţiuni respiratorii”, a declarat ministrul.
El s-a plâns de lipsa de interes a reprezentanţilor opiniei publice , a asociaţiilor profesionale şi de pacienţi, sindicatelor etc. faţă de noua Lege a Sănătăţii.
“Avem foarte puţine propuneri la proiectul pus în dezbatere. Propunerile pe care le putem lua în consideraţie sunt de formă şi nu de fond. Avem şi propuneri care nu au legătură cu Sănătatea, ca de exemplu cererea de desfiinţare a Institutului Cultural Român”, a mai spus Vasile CEPOI, în timpul dezbaterilor.
În conformitate cu înţelegerile dintre autorităţile române şi organismele internaţionale, Legea Sănătăţii ar trebui să intre în dezbaetrea Parlamentului României, în prima parte a lunii decembrie.