Taleb Rifai (OMT): România este încă o destinaţie competitivă şi va deveni curând foarte importantă în turismul de sănătate
Rădulescu (OPTBR): Circa 100.000 de străini vin anual în România pentru servicii de sănătate, marea majoritate în staţiuni balneare
Cepoi: Străinii interesaţi de tratament vin în România pentru tratament stomatologic, dar şi pentru chirurgie plastică şi cardiacă
România îşi păstrează potenţialul de destinaţie cu potenţial pentru turişti străini care vor să se trateze de diferite probleme de sănătate, beneficiind de servicii competitive la preţuri avantajoase.
Încă de dinainte de 1990, România a fost un punct foarte important pe harta turismului balnear din Europa, turişti din Germania, Ucraina, Rusia, din ţările nordice, preferând staţiunile balneare de la noi.
În prezent, România aduce noi servicii care sunt interesante pentru străini, iar autorităţile îşi îndreaptă privirile către turismul de sănătate şi îi recunosc potenţialul, deşi la capitolul investiţii acest sector economic suferă de mulţi ani.
Actualul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, afirmă că străinii interesaţi de tratament vin în România pentru tratament stomatologic, dar şi pentru chirurgie plastică şi cardiacă. "Putem exporta servicii de stomatologie, şi deja am început să facem acest lucru, dar şi servicii de chirurgie plastică şi cardiacă", a spus ministrul, la o conferinţă pe teme de turism de sănătate.
Cepoi a adăugat că instituţia pe care o conduce va certifica gradul de calitate a serviciilor balneare, urmând să dezvolte un sistem de management al calităţii. "Avem un potenţial uman, de specialişti recunoscuţi internaţional, pe care nu-l exploatăm. Deşi avem peste 80 de staţiuni balneare, exportul de servicii balneare este extrem de redus faţă de potenţial", a afirmat Cepoi.
Ministrul este însă conştient de faptul că promo