În general ,tinerii sunt creduli, comunică pe internet cu străini şi fără să îşi dea seama oferă informaţii, de care infractorii se folosesc pentru a-i tranforma în victime.
Cu ocazia Săptămânii prevenirii criminalităţii poliţiştii îi sfătuiesc pe tineri cum pot să evite să nu ajungă victim ale ingractorilor:
Nu furnizati informaţii despre adresa , programul parinţilor si al vostru nici unui necunoscut ! Evitati in general sa discutati cu astfel de persoane !
Nu deschideti uşa necunoscutilor care suna la interfon (indiferent de pretextul folosit de aceştia) si uitaţi-vă mai intâi pe vizor atunci când sună cineva la uşă ! Nu deschideti uşa sau poarta daca nu cunoaşteţi persoana!
Nu povestiţi prietenilor de la şcoală sau anturaj despre bunurile sau banii pe care ii deţin parinţii voştri . Chiar dacă ei nu sunt infractori aceste informaţii pot ajunge la urechea altora interesati de astfel de lucruri.
Nu aduceţi in casă persoane pe care nu le cunoaşteţi foarte bine si anuntaţi-vă parinţii despre prietenii sau colegii pe care doriţi să-i invitaţi acasă!
Incuiati uşa după ce aţi intrat in casă ! O anumită categorie de infractori profită de uşile descuiate şi fură ce gasesc in holurile locuinţelor !
Nu purtati la vedere cheia de la locuinţaă si nu o ascundeţi in locuri in care ar putea fi gasită usor de raufacatori , care astfel pot intra in locuinta dumneavoastră .
Nu circulaţi noaptea pe străzi laturalnice sau prin parcuri iar dacă sunteţi nevoiţi , nu mergetţ niciodată singuri în aceste zone.
Nu purtaţi obiecte de valoare in mod ostentativ si nu vă lăudaţi cu bunurile pe care le aveţi asupra voastră.
Incercati pe cât posibil sa nu folosiţi telefonul pe stradă, puteţi fi urmariţi şi deposedaţi de el.
Nu urcaţi în lift cu persoane necunoscute .
Exista o anumita categorie de infractori care folosesc inter