Taxa de drum pentru automobilele cu numere de înmatriculare străine va afecta în primul rând persoanele din diasporă ce vin în vacanță cu automobilul, dar și mulți studenți ce-și fac studiile în România, susţin moldovenii din diasporă.
Un grup de asociații din diasporă au decis să facă o scrisoare deschisă către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova pentru a nu permite adoptarea acestei legi în forma sa actuală.
„Nu suntem împotriva introducerii unei astfel de taxe, care este aplicată și în alte țări europene. Considerăm însă că atât termenele trei zile, 30 zile și 180 zile, dar mai ales costul de respectiv şapte euro, 65 de euro și 380 de euro sunt mai mult decît aberante (cele mai mari taxe în țara cea mai săracă din Europa)“, se menţionează în scrisoare.
„Noi, compatrioți ai domniilor voastre, cu reședințele în străinătate credem însă că această taxă care ne vizează direct nu este doar o noua invenție rușinoasa, dar și o insultă la adresa întregii diaspore, care deja muncește mult pentru bunăstarea Republicii Moldova. Credem că cea mai potrivită soluție ar fi micșorarea acestor tarife la un nivel rezonabil, spre exemplu ca cele din România. Dar cea mai echitabilă metodă este includerea taxei de drum în prețul carburanților. Astfel cei care consumă mai mult, respectiv circulă și utilizează drumurile mai mult, vor plăti mai mult și nu are importanţă unde este înregistrată mașina“, mai scriu moldovenii din diasporă.
Reamintin că un proiect de lege avizat recent de Guvern include ca şoferii autoturismelor cu numere străine vor fi obligaţi să achite o taxă de folosire a drumurilor, începând cu 2013. Acesta prevede trei tipuri de vinietă: pentru trei zile va costa şapte euro, pentru 30 zile - 65 de euro şi pentru 180 zile - 380 de euro.
Legea, ocolită de proprietarii de maşini cu numere străine