Cum de a ajuns pachetul majoritar de acțiuni la Oltchim să fie adjudecat de un om a cărui bonitate este cel puțin îndoielnică? Aceasta este cred cea mai importantă întrebare la care actualii guvernanți trebui să răspundă.
Liberalul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a catalogat licitația pentru Oltchim drept o ”farsă”. ”Faptul că licitația a putut avea un pretendent ca Dan Diaconescu nu e, până la urmă, vina lui. El face ce ştie să facă, adică să vândă iluzii celor care sunt dispuşi să le creadă. Nu înţeleg, însă, cum de licitaţia nu a avut unele condiţii care să evite o astfel de situaţie. Dacă mergi la alimentară, fiecare cârnat are preţul lui. Plăteşti şi pleci cu el. Nu te întreabă nimeni cine eşti, mai ales că, în scurt timp, cârnatul va sfârşi într-un cazan cu fasole sau în sfârâitura unei tigăi. Oltchim nu este, însă, un cârnat. Nu poţi să-l dai oricui, numai pentru că zice că are bani să-l cumpere”, a scris Vosganian pe blogul personal. Fostul ministru are perfectă dreptate. Nu este insa singura concluzie ce poate fi trasa.
Vinovati de acest circ ieftin sunt actualul ministru al Economiei, Daniel Chițoiu, și șeful Oficiului pentru Participațiile Statului și Privatizare în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu. Daniel Chitoiu este nimeni altul decât liberalul lăsat de Crin Antonescu la cârma PNL, cât timp a fost președinte interimar. Omul său cel mai de încredere. Oficiul pentru Participațiile Statului și Privatizare în Industrie (OPSPI) este în subordinea directă a lui Chițoiu.
De la Remus Vulpescu am aflat că Dan Diaconescu a depus la OPSPI un document, prin care dă asigurări că dispune de fondurile necesare pentru a achita suma licitată pentru pachetul majoritar. Mai mult, Diaconescu a avut și o ”scrisoare de confort” din partea băncii cu care lucrează, care nu demonstreaza neaparat că patronul OTV este solvabil.
Sunt sufi