Sesizarea înaintată DNA de către Agenţia Naţională Anticorupţie (ANI) în cazul ministrului Vasile Cepoi se referă la încălcări ale articolul 18 din Legea 78/2000 referitor la infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene şi ale articolului 13 privind fapta persoanei "care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani".
Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie de către Vasile Cepoi, în perioada în care a fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, a informat, marţi, ANI.
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a consemnat în declaraţia sa de avere din iunie 2012 venituri de 101.270 de lei încasate din drepturi de proprietate intelectuală şi training în patru proiecte şi că soţia sa a primit ca asistent în proiect 29.820 de lei.
Potrivit declaraţiei de interese din iunie 2012, Vasile Cepoi a avut, în perioada 1 noiembrie 2011 - 30 aprilie 2012, o convenţie civilă cu Fundaţia Amfiteatru Bucureşti.
Soţia lui Vasile Cepoi, Făniţa, are un contract pe perioadă determinată la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, acesta expirând în 1 decembrie 2012, a mai notat ministrul Sănătăţii în declaraţia de interese.
Vasile Cepoi este preşedintele Asociaţiei pentru Asigurarea Calităţii Serviciilor Medicale şi vicepreşedintele Fundaţiei de Cercetare Clinică şi Experimentală Cardio-Vasculară, conform documentulu