Cel mai agitat an politic de după 1990, în care România a avut trei guverne, alegeri locale şi un referendum, se încheie pe 9 decembrie cu alegeri parlamentare care vor decide puterea pe următorii patru ani. Aşa că, deşi stoarse de resurse şi cu imaginea zdrenţuită după atâta harţă, partidele fac forţări să-şi găsească cei mai potriviţi candidaţi.
Pe baza experienţei din 2008, când au fost trasate colegiile uninominale, şi a rezultatelor localelor din vară, când s-au lămurit câţi primari şi consilieri pot mobiliza ca să le strângă voturi pretendenţilor la Parlament, toate formaţiunile ştiu de pe acum unde pot puncta şi de unde vor culege firimituri.
BIHOREANUL vă prezintă cine sunt "norocoşii" siguri că vor fi aleşi, ce combinaţii au făcut greii partidelor pentru a primi colegiile cele mai comode, disperarea cu care traseiştii încearcă să supravieţuiască, dar şi numele celor ce şi-au asumat statutul de figuranţi.
Democraţie de sus
Dovada că jocurile sunt făcute în majoritatea celor 9 colegii din Bihor pentru Deputăţie şi celor 4 pentru Senat o furnizează UDMR. Pentru că în nordul judeţului predomină etnicii maghiari, iar Uniunea stăpâneşte şi administraţiile locale din zonă, liderii UDMR Bihor şi-au pus favoriţii în aceste colegii. Fosta viceprimăriţă Rozalia Biro (foto), înlocuită în vară din cursa pentru Primărie cu fostul ministru Cseke Attila, e recompensată cu cel mai sigur colegiu senatorial - C1 (Marghita-Săcueni). Omul de casă al preşedintelui Alexandru Kiss, Szabo Odon, a căpătat un colegiu unde nu poate pierde deputăţia - C2 (Săcueni), iar Cseke Attila e "retrogradat" de la rangul de senator la cel de deputat în C1 Marghita. Fiindcă în iunie a acceptat candidatura fără şanse la şefia Consiliului Judeţean, astfel încât Kiss să fie scutit de efort, dar să ia funcţia de vicepreşedinte prin negocieri, Pasztor Sandor va concura în C8 Or