Exporturile României ar putea depăşi în acest an pragul de 50 mld. euro, dar atingerea acestei ţinte depinde de clarificarea situaţiei Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi menţinerea angajamentelor Ford, potrivit Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an livrări la extern de 50 mld. euro. "Nu mi-am pierdut speranţa că vom reuşi să ajungem la nivelul anunţat. Pe datele de acum, nu avem motive să credem că vom ajunge la 50 mld. euro exporturi, având în vedere că sunt două capacităţi de producţie, Ford şi Oltchim, care n-au mai livrat nimic de luni. Dacă situaţia Oltchim se clarifică şi Ford îşi menţine angajamentele, putem spera să ajungem la cele 50 mld. euro, la sfârşitul acestui an", a declarat Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR şi co-preşedinte al Consiliului de Export al României.
Criza a produs modificări radicale în structura de export, prin pierderea a circa 6.000 de exportatori şi căderea unor ramuri importante.
Dacă în 2008 primele locuri la export erau ocupate de metalurgiei petrochimie şi industria uşoară, anul trecut aceste trei sectoare au căzut de pe podium. Ionescu a arătat că în decembrie anul trecut exportatorii români s-au situat pe primul loc în competiţia cu ţările europene în privinţa recuperării din criză. "La această reuşită au contribuit şi IMM-urile, chiar dacă în topul exportatorilor direcţi IMM-iştii sunt nesemnificativi. Din cei 17.500 de exportatori, 1.000 de exportatori fac 85% din exportul ţării, iar restul au activităţi nesemnificative faţă de marile companii", a spus Ionescu.
El a arătat că sunt foarte mulţi antreprenori din rândul IMM-urilor care nu se încadrează în categoria de exportatori direcţi, dar sunt exportatori indirecţi, recomandând băncilor să consulte profilul de exportator, întrucât acesta este un motiv su