Vai de bătrâneţile românilor! Se dau pe brânci acum muncind, dar habar nu au de pe urma cărei pensii vor mânca spre finalul vieţii. Dacă ar fi să ne uităm la sistemele de pensii de acum, grea va fi iarna vieţii noastre. Săptămâna trecută, un eveniment organizat pentru industria pensiilor private a constituit un prilej să ni se amintească acest lucru... în primul rând din perspectiva pensiei de stat. "Când persoanele născute în perioada 1966-1971 vor ieşi la pensie, nu vor mai exista resurse, în cadrul sistemului actual, pentru a li se putea plăti o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu", a declarat Ion Giurescu, vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Asta la salariul mediu care se întrevede pentru perioada următoare ar însemna o pensie undeva între 200 şi 300 de lei pe lună. Atât putem spera de la sistemul de stat, ni se spune. Sperietura din cazul de faţă are însă şi un alt subînţeles: Grăbiţi-vă cu banii către planuri de pensii private! "Tinerii de astăzi trebuie să economisească o parte din venituri într-un sistem bazat pe conturi individuale şi reinvestire continuă", ne zice domnul Giurescu, a cărui declaraţie vine cam în aceeaşi notă cu întreaga prestaţie a fostului preşedinte al Comisiei, Mircea Oancea, care mi-a lăsat impresia a fi nu într-atât cea a unui supraveghetor al sistemului de pensii private, cât a unui lobbyst al acestuia şi, implicit, al companiilor financiare care administrează fondurile de pensii.
Sistemul de stat este ameninţat de o demografie nefavorabilă şi de aceea şi pensiile generaţiilor care se vor retrage în mai puţin de 20 de ani sunt "o bombă cu ceas", aşa cum titrează o publicaţie financiară. Este bine că suntem avertizaţi în privinţa acestei chestiuni alarmante în privinţa bugetului de pensii intergeneraţional, iar cifrele trebuie să ne pună pe gânduri asupra modalităţilor prin car