Astfel, firmele vor putea face plăţi în numerar către companii sau persoane cel mult 5.000 de lei pe zi, de două ori mai puţin decât în prezent, iar plata către un singur client va fi limitată la 1.000 de lei pe zi, de cinci ori sub pragul actual, au declarat sursele pentru MEDIAFAX.
Plăţile efectuate de către firme către magazinele de tipul Cash&Carry vor fi de asemenea limitate, însă plafonul scade de la 10.000 lei la 5.000 de lei, inclusiv pentru plăţile fragmentate.
În prezent, o firmă poate face într-o zi plăţi în numerar către o altă firmă sau o persoană fizică de cel mult 5.000 de lei, iar valoarea cumulată a operaţiunilor cu numerar nu poate depăşi 10.000 de lei pe zi.
Aceste prevederi nu se referă la plata salariilor şi a altor drepturi de personal.
Potrivit surselor citate, Ministerul Finanţelor analizează oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plăţi în realizate între persoanele fizice, mai ales în domenii care ar putea facilita evaziunea fiscală sau spălarea de bani.
Scăderea plafonului pentru firme vine în contextul introducerii sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.
Odată cu noul sistem de TVA, programat pentru 1 ianuarie 2013, toate companiile cu cifră de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate să achite facturile şi să încaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. În cazul în care obligaţiile se sting prin plata în numerar se aplică sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.
Firmele cu cifră de afaceri peste 2,25 milioane lei, care vor aplica în continuare sistemul TVA la fa