Următoarea procedură de privatizare a Oltchim, ce va fi organizată în condiţiile în care contractul de actual de vânzare cumpărare nu va fi semnat, va fi discutată cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi va avea o altă concepţie strategică, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta, la o conferinţă de presă.
‘Următoarea procedură de privatizare va trebui să fie total diferită. În cazul acestei proceduri am preluat dead-line-ul. Pentru procedura de la începutul anului viitor vom vorbi cu FMI să avem o altă concepţie strategică’, a afirmat Victor Ponta.
Şeful Executivului a adăugat că angajamentele asumate de România în acordul cu instituţiile financiare internaţionale au fost îndeplinite prin organizarea procedurilor de privatizare a Oltchim.
‘FMI nu ne-a obligat să numim câştigătorul, ci să îndeplinim procedurile pentru licitaţie’, a adăugat acesta.
De asemenea, premierul a prezentat situaţia companiei Oltchim şi a acţiunilor din jurul acesteia, amintind că firma rusă TISE şi-a manifestat, din 2011, interesul pentru combinat, deşi în 17 septembrie 2012 a decis să nu participe la procedurile de privatizare.
‘Compania TISE şi-a manifestat interesul pentru Oltchim de anul trecut, a cumpărat caietul de sarcini, şi au comunicat, în 17 septembrie 2012, ministerului Economiei: Decizia este de a nu participa în procesul de privatizare al Oltchim. Cu toate acestea, decizia din acest moment nu exclude interesul de a coopera cu autorităţile în ceea ce priveşte o viitoare privatizare sau investiţie’, a declarat Victor Ponta.
Vineri, Dan Diaconescu a fost declarat adjudecatar al licitaţiei cu ofertă în plic pentru achiziţionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru care a oferit preţul de 203 milioane lei (echivalentul a circa 45 milioane euro). Banii pentru acţiuni trebuie plătiţi până la data de 1 octomb