În mai multe grădiniţe din judeţul Suceava, serviciul de pază este asigurat cu personal propriu, din cauză că s-au redus posturile de paznici. Astfel, fiecare angajat are şi atribuţii de pază în fişa postului. În mai multe grădiniţe din judeţul Suceava, serviciul de pază este asigurat cu personal propriu, din cauză că s-au redus posturile de paznici. Astfel, fiecare angajat are şi atribuţii de pază în fişa postului.
Situaţia este aceeaşi la mai multe grădiniţe din Suceava, dar şi în unităţile de învăţământ din mediul rural care nu au avut bani să-şi procure camere de luat vederi. Securitatea se asigură în colaborare cu primăria şi poliţia, cu ajutorul cadrelor specializate din aceste instituţii, având în vedere, în multe situaţii, că spaţiile şcolare sunt în apropierea acestora.
”Din cauza scăderii numărului de norme, la nivelul judeţului au rămas puţine posturi de paznici – întâlnite mai mult la licee –, astfel încât şcolile au fost nevoite să identifice alternative formelor clasice a asigurare a securităţii. În decursul ultimului an s-au înregistrat progrese în privinţa asigurării securităţii unităţilor de învăţământ, prin sisteme de supraveghere video, acest fapt fiind şi un efect al respectării unor condiţii impuse în derularea unor evenimente educaţionale, cum ar fi examenele naţionale (evaluarea naţională, bacalaureatul, concursul de ocupare a posturilor)”, a precizat conducerea IŞJ.
Prin introducerea sistemelor de supraveghere video şi a sistemelor de alarmare, care, de altfel, constituie o modalitate mult mai eficientă pentru asigurarea securităţii spaţiilor, multe şcoli au renunţat la utilizarea firmelor de pază, care costau foarte mult.