Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuză de conflict de interese pe ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, într-un caz asemănător celui care l-a făcut pe Ioan Botiş, fost ministru al Muncii, să demisioneze din Guvernul Emil Boc.
Sute de organizaţii neguvernamentale şi firme care gestionează proiecte pe Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) vor intra în faliment dacă Executivul nu rezolvă urgent problemele din acest program şi nu deblochează finanţarea. Aceşti beneficiari cer să nu fie aruncaţi în insolvenţă din cauza acelor cazuri izolate în care banii europeni au fost fraudaţi.
Vinovaţii de deturnarea banilor europeni nu au fost descoperiţi încă, din aprilie de când premierul Victor Ponta a declanşat vânătoarea. Mai mult, Comisia Europeană a suspendat în iulie rambursările pe POSDRU, până când se vor rezolva problemele de management şi de verificare a proiectelor.
Ieri, inspectorii de la Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) au anunţat că unul dintre miniştrii Guvernului Victor Ponta se face vinovat de conflict de interese. Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi soţia sa au fost plătiţi cu 42.440 de euro pentru contribuţia la un proiect POSDRU aprobat chiar de Vasile Cepoi, pe când era şef la Direcţia de Sănătatea Publică (DSP) Iaşi.
Imediat după ce ANI a comunicat acuzaţiile, cazul ministrului Vasile Cepoi a fost asemănat cu cel al lui Ioan Botiş, care a demisionat după ce s-a descoperit că soţia sa era plătită ca expert pe un proiect aprobat pe când Botiş era ministru al Muncii.
Totuşi, fostul ministru al Muncii nu a semnat personal aprobarea proiectului ce i-a adus soţiei sale, Ligia Botiş, aproximativ 8.000 de lei pe lună. Proiectul „Şansa la demnitate" a fost acceptat de Autoritatea de Management POSDRU, instituţie din subordinea ministerului, semnăturile aparţinând, prin